Poprzedni temat :: Następny temat
ACR kontra DPP w przypadku Canona 50D
Autor Wiadomość
piotrek72t 

Wysłany: 2008-11-14, 22:03   ACR kontra DPP w przypadku Canona 50D

Takie spostrzeżenie , na pewnym forum przeczytałem dziś , że rawy z 50 D wywoływane ACR-em, mają większy poziom szumów ( tych widocznych przy powiększeniu 100 % ) , niż wywoływane DPP, podszedłem do tematu metodycznie , czyli „wywołałem” tą samą fotkę oboma programami i cóż muszę się zgodzić/potwierdzić tezę. Otwierałem na przemian plik to jednym to drugim programem i po jakimś czasie zauważyłem , kolejne nowum , mianowicie podczas wywoływania DPP, plik przez jakąś sekundę po otwarciu ma poziom szumów bardzo zbliżony , jak nie taki sam jak w ACR, po upływie krótkiego ale zauważalnego czasu szumy w dużej mierze znikają. Czy oznacza…no własnie co to oznacza ?

Wieslaw Potoczek 
Janusz Body

Wysłany: 2008-11-14, 22:09   Re: ACR kontra DPP w przypadku Canona 50D

piotrek72t napisał/a:
.... Czy oznacza…no własnie co to oznacza ?

Że plotka o silniejszym odszumianiu w 50D jest prawdziwa. :-)

EDIT: Chyba zmuszony przez Nikona również Canon "sztucznie" zwiększył ISO matryc i musi je mocniej odszumiać

Old enough to know better - but I do it anyway.

MacGyver 
Administrator

Wysłany: 2008-11-17, 12:41   Re: ACR kontra DPP w przypadku Canona 50D

Wieslaw Potoczek napisał/a:

EDIT: Chyba zmuszony przez Nikona również Canon "sztucznie" zwiększył ISO matryc i musi je mocniej odszumiać

Skoro rozdzielczością matryc onanizują się już tylko eksperci z fotopolis.pl to nadszedł czas ścigania się na "ISO" :-)

PeGie 

Wysłany: 2010-06-02, 08:01   Re: ACR kontra DPP w przypadku Canona 50D

piotrek72t napisał/a:
„wywołałem” tą samą fotkę oboma programami i cóż muszę się zgodzić/potwierdzić tezę. Otwierałem na przemian plik to jednym to drugim programem i po jakimś czasie zauważyłem , kolejne nowum , mianowicie podczas wywoływania DPP, plik przez jakąś sekundę po otwarciu ma poziom szumów bardzo zbliżony , jak nie taki sam jak w ACR, po upływie krótkiego ale zauważalnego czasu szumy w dużej mierze znikają. Czy oznacza…no własnie co to oznacza ?

A może programy na "dzień dobry" mają wprowadzone jakieś korekty? Nie wiem czy można w tak bezpośredni sposób porównać zdjęcia wywołane w różnych programach, nie wiedząc czy podczas otwierania pliku nie zachodzą jakieś tajemnicze procesy.

Odpowiedz do tematu