Poprzedni temat :: Następny temat
UFRaw 0.17
Autor Wiadomość
tomaszg
Administrator

Wysłany: 2008-10-16, 09:16   UFRaw 0.17

Pojawiła się wersja finalna Ufrawa 0.14 http://ufraw.sourceforge.net/Install.html

Zmiany:

* Grayscale conversion. Patch by Bruce Guenter.
* Experimental lensfun support. Patch by Andrew Zabolotny. Enable with './configure --with-lensfun'. Read this before using it.
* Experimental contrast adjustment. Patch by Bruce Guenter. Enabled with './configure --enable-contrast'.
* Added --enable-dst-correction configuration option to use local time (with DST) for file timestamps.
* Arbitrary rotation support for ufraw-batch. Patch by Martin Ling.
* Write EXIF data to TIFF files. Requires the soon to be released Exiv2-0.18.
* Load private resource file $HOME/.ufraw-gtkrc at startup.
* Replace the "use matrix" check box with a "Color matrix" profile. Patch by Rafael Espindola.
* Remove misleading or irrelevant EXIF fields. Patch by Martin Ling.
* Added --rotate=no to ufraw-batch. This is useful for creating contact sheets. Patch by Serge Droz.
* Improved auto-exposure/black/curve tools by using normalized raw histogram instead of raw luminosity histogram.
* For JPEG output, 2x2 sampling for the luminance components was used by default. Now for compression>90 we use 2x1 sampling and for compression>92 we use 1x1 sampling.
* Use predictor value 2 when saving deflated TIFFs for much better compression.
* Expand white balance temperature to 15000K.

+ oczywiście obsługa nowych aparatów, m.in. 50D, Nikon D90, D700.
Ostatnio zmieniony przez tomaszg 2010-04-07, 00:08, w całości zmieniany 2 razy  

tomaszg
Administrator

Wysłany: 2008-10-29, 20:52   

Donoszę, że najnowsza wersja cvs obsługuje rawy z 5d mk2.

tomaszg
Administrator

Wysłany: 2008-12-24, 10:24   

Pojawiła się wersja 0.15. Zmian jest niewiele, głównie dodano obsługę nowych aparatów.

24/12/2008 - UFRaw-0.15 released, based on DCRaw v 8.89.

* Multiprocessing support using OpenMP. Patch by Bruce Guenter. http://openmp.org/wp/
* Add progress report during the loading of raw files.
* Add JPEG optimization to reduce the file size without effecting image quality.
* Compatibility with the just released Exiv2-0.18.
* Support sRAW1 and sRAW2 formats of the Canon 50D and 5D Mark II.
* Some annoying bugs got squashed.

tomaszg
Administrator

Wysłany: 2009-09-18, 01:35   

Ciekawa sprawa, jak szybko w sofcie open source pojawia się obsługa nowych aparatów. Najnowszy ufraw cvs już czyta rawy z 7d.

tomaszg
Administrator

Wysłany: 2009-10-13, 23:09   

Jeśli ktoś używa, to warto spojrzeć na ten faq-tutorial: http://blog.pcode.nl/2009/08/23/ufraw-faq/

Jak ktoś chciałby pod win spróbować wersji RC nowego wydania (0.16) to można je znaleźć tu: http://ufraw.sourceforge....-2009-10-11.exe

Bahrd 
Mk III

Wysłany: 2009-10-14, 14:23   

Kiedyś oswajałem dcRAW. Zastanawiam się, dlaczego najpierw poddają obraz "demozaikowaniu" a dopiero potem odszumiają.
Rozsądek (i teoria) podpowiadają odwrotną kolejność...

Wieslaw Potoczek 
Janusz Body

Wysłany: 2009-10-14, 14:40   

Bahrd napisał/a:
Kiedyś oswajałem dcRAW. Zastanawiam się, dlaczego najpierw poddają obraz "demozaikowaniu" a dopiero potem odszumiają.
Rozsądek (i teoria) podpowiadają odwrotną kolejność...

A już był taki piękny wątek jednego Autora :mrgreen:

Old enough to know better - but I do it anyway.

tomaszg
Administrator

Wysłany: 2009-10-14, 17:44   

Coś ostatnio widziałem na ten temat na liście ufrawa: https://sourceforge.net/mailarchive/forum.php?thread_name=de6e39b60910111923t5410193an485d9eb096ab607d%40mail.gmail.com&forum_name=ufraw-devel

Z tym rozsądkiem i teorią to bym uważał. Podejrzewałbym, że dużo zależy od algorytmu odszumiania i docelowego rezultatu. Mój rozsądek by mi podpowiadał, że usunięcie szumu kolorowego byłoby trudne przed demozaikowaniem.

Bahrd 
Mk III

Wysłany: 2009-10-14, 19:31   

Wieslaw Potoczek napisał/a:
A już był taki piękny wątek jednego Autora :mrgreen:

:mrgreen: Przepraszam - poniosło mnie...
tomaszg napisał/a:
Z tym rozsądkiem i teorią to bym uważał. Podejrzewałbym, że dużo zależy od algorytmu odszumiania i docelowego rezultatu. Mój rozsądek by mi podpowiadał, że usunięcie szumu kolorowego byłoby trudne przed demozaikowaniem.

Słuszna uwaga. Co kilka głów, to nie jedna...
Moje wątpliwości biorą się stąd, że nawet najprostsze rozmozaikowanie (zna ktoś lepszy polski odpowiednik?) opiera się na interpolacji, która jak "powszechnie wiadomo" szumy wzmacnia (i to raczej nieprzewidywalnie, bo mocno nieliniowo: Gibbs itp). Toteż wyznaczona przez taki proces luminancja to przedziwna kombinacja kolorów i szumu. :roll:

tomaszg
Administrator

Wysłany: 2009-10-14, 19:41   

Odszumianie przed demozaikowaniem (analogia z "deszyfrujący", "demaskujący") oznaczałoby odszumianie (deszumianie? rozszumianie?) każdego z kanałów osobno. Pewne możliwości się prawdopodobnie przy tym traci.

Nie znam szczegółów algorytmów demozaikujących , ale spodziewałbym się, że obraz po obróbce pokrywa się z wyjściowym na punktach siatki (chociaż w przybliżeniu). W tym sensie szum nie uległ wzmocnieniu - wciąż mamy te same dane, co przed demozaikowaniem. Zyskujemy za to możliwość jakiegoś uwzględnienia korelacji między kanałami, bawienia się HSV, itd. Ponadto mamy "więcej przestrzeni" do zabawy - bo pracujemy już na pełnym obrazku.

Z tym wzmacnianiem szumów - może bardziej chodzi nawet o tworzenie szumów jako artefaktu demozaikowania? Wtedy lepiej odszumiać po demozaikowaniu.

To tylko takie gdybanie. Nie wiem dokładnie jak działają algorytmy odszumiające i demozaikujące, więc mogę się grubo mylić w tym wszystkim.
Ostatnio zmieniony przez tomaszg 2009-10-14, 20:16, w całości zmieniany 1 raz  

Bahrd 
Mk III

Wysłany: 2009-10-14, 20:07   

Odmozaikowanie? ;-) Teraz samo mozaikowanie przestało mi się podobać :mrgreen:

Szum wzmocnieniu mógł nie ulec, ale mógł się "znarowić": mógł pierwotnie mieć np. porządny rozkład Poissona albo (co mniej prawdopodobne) Gaussa. A po takim de....niu, to... nikt nie wie ;)
Oczywiście - może się okazać, ze cały zysk z odszumiania przed de...m będzie widać "na wzorach" i w eksperymentach, a dla oka bardziej akceptowalne okaże się klasyczne usuwanie szumów z kolorów.

I rzeczywiście - pomysł taki, że po wszystkim "rzucamy" gotowy obraz na "wirtualny filtr Bayera" i patrzymy, czy wyszło to samo, co zobaczyła matryca - stosuje się.

tomaszg
Administrator

Wysłany: 2010-04-07, 00:08   

01/04/2010 - UFRaw-0.17 released, based on DCRaw v 8.99.

* Lens distortion corrections using lenfun. This feature is now fully implemented and enabled by default.
* Added a despeckling/denoising algorithm to solve issues with images taken under very difficult lighting conditions, like deep sea diving. It may be useful in other situations too. Patch by Frank van Maarseveen.
* Enabled hot pixel elimination by default.
* Calculate live histogram from working color-space instead of display color-space. Calculate live histogram from cropped area only. Based on patches by Konrad.
* Added auto-crop option.
* Allow upto 400% zoom.

15/10/2009 - UFRaw-0.16 released, based on DCRaw v 8.98.

* New German translation by Matthias Urlichs and Chris Leick.
* New Simplified Chinese translation.
* Added --with-gtk configuration option to make GTK optional.
* When GTK is used, the GtkImageView library is mandatory.
* Added lightness adjustmens by hue. Based on patch by Bruce Guenter.
* Added --color-smoothing command line option.
* Added --maximize-window command line switch.
* Configurable frame lines overlay. Patch by Bruce Guenter.
* OpenMP support for preview redrawing. Patch by Bruce Guenter.
* OpenMP support for VNG interpolation. Patch by Bruce Guenter.
* Added rotation control to the transformations page of the GUI. Patch by Frank van Maarseveen.
* Initial implementation of 100% preview. Based on patches by Frank van Maarseveen.
* Added support for hot pixel elimination. It is an experimental feature enabled by the configuration switch --enable-hotpixels. Based on patch by Frank van Maarseveen.

A w wersji CVS podobno już jest obsługa 550d.

Bahrd 
Mk III

Wysłany: 2010-04-07, 09:31   

Planujecie portowanie to Open CL?

tomaszg
Administrator

Wysłany: 2010-04-07, 13:04   

Tak dla wyjaśnienia, ja przy tym nic nie robię, a przynajmniej nic sensownego (tzn. tylko tłumaczenie im wysłałem z dobrego serca ;-) )

Czasem przeglądam ich listy developerskie i nie widziałem wzmianki o OpenCL. Rozumiem, że chodzi o przerzucenie części operacji na GPU? Trochę nie do końca jestem przekonany, czy przy dzisiejszym sprzęcie jest to warte zachodu...

Odpowiedz do tematu