Poprzedni temat :: Następny temat
Jaki filtr neutralny szary (ND - Neutral Density)
Autor Wiadomość
CamelXP 

Wysłany: 2010-05-20, 12:05   Jaki filtr neutralny szary (ND - Neutral Density)

Witam,

Znalazłem ciekawy artykuł na temat filtrów ogólnie, jest tam m. in. wyjaśniona kwestia oznaczeń ND xx.

Pytania moje brzmi:
- Jakiej firmy filtr szary pełny kupić?

Z góry dziękuję MacGyver'owi za odpowiedź :D

P.S.
Póki co rozważam filtr nakręcany, ale w przyszłości będę myślał o systemie Cokin P (tak gwoli wyjaśnienia)
Ostatnio zmieniony przez CamelXP 2010-05-28, 06:59, w całości zmieniany 1 raz  

tojacc 

Wysłany: 2010-05-20, 13:02   

hihi chętnie podepnę się pod temat, tylko, że mnie bardziej interesuje pogodzenie polaryzatora z połówkami szarymi :-D jak to zrobić? obiektyw nieśmiertelny C10-22

MacGyver 
Administrator

Wysłany: 2010-05-26, 21:54   

Polecam system Cokina i filtr Hi-Tech ND 1.2 (x16). Jaśniejsze mało dają a jeszcze ciemniejsze są zazwyczaj bardzo drogie. Hitech jako jeden z niewielu filtrów szarych nie daje widocznego zafarbu.
Filtry nakręcane mają swoje przewagi nad prostokątami w ramce ale w przypadku neutralnego szarego, używanego bardzo rzadko lepiej postawić na uniwersalność (zmieniając czy dokupując szkła inwestujesz tylko w pierścienie po 12 zł sztuka)

Co do pytania tojacc-a rozwiązaniem jest również system Cokin i holder ze ściętym jednym lub dwoma slotam-i. Polar Cokina wchodzi w osobny slot przy samej ramce, w ten pozostawiony wkładasz połówkę. Niemniej efekt łącznia tych dwóch typów filtrów jest mocno rozczarowujący.
Ostatnio zmieniony przez MacGyver 2010-05-31, 15:30, w całości zmieniany 1 raz  

CamelXP 

Wysłany: 2010-05-28, 07:03   

Wielkie dzięki :)

Teraz nasunęło mi się kolejne pytanie odnośnie szarych połówek, w związku z czym zmieniłem nieco tytuł wątku.

Jaka szara połówka do krajobrazu? Konkretnie chodzi mi przede wszystkim o gradację (soft czy hard) i o gęstość po ciemnej stronie. Firmę już ustaliliśmy :)

Dzięki

pst 

Wysłany: 2010-05-28, 11:10   

ponieważ to nie CB to wypowiem się jako niespecjalista od filtrów :D

wydaje mi się że do krajobrazów wersja soft żeby przejście było łagodniejsze; ciężko chyba będzie idealnie rozdzielić np niebo i teren gdy przejście będzie gwałtowne
co na to McGyver?

MacGyver 
Administrator

Wysłany: 2010-05-28, 13:57   

Najlepiej mieć i soft i hard, ale jako pierwsze kupuje się softy, bo przydają się zdecydowanie częściej.
Gradacja na początek to ND0.6 i ND0.9.
Do wschodów i zachodów użyteczne są też filtry o odwróconej gradacji: http://www.akcesoriafoto....wosc-p-325.html
Niestety trochę kosztują, ja się dopiero przymierzam żeby kupić :-)

CamelXP 

Wysłany: 2010-05-30, 21:41   

Dobra. A więc nabyłem:
1. Holder wide - 10zł
2. Adapter 67mm - 6zł
3. Szara połówka nd4 soft - 19zł
4. Szary pełny nd8 25zł

I teraz komentarze:
Ad. 1 Sprawia solidne wrażenie, filtry siedzą ciasno, na pierścieniu obraca się bez luzów, ale bardzo lekko, nawet chyba troszkę za lekko.
Ad. 2 Aluminium, też raczej solidnie wygląda.
Ad. 3 Szara połówka ma wyraźnie stopniowaną gradację. Dodatkowo jak dla mnie ma albo zbyt miękkie przejście, albo zbyt małą różnicę między ciemną a jasną stroną.
Ad. 4 Jest jednolicie szary. Co do ewentualnych zafarbów, nie mam jeszcze zdania.

tojacc 

Wysłany: 2010-05-31, 07:41   

Mocno rozczarowujący to może nie, ale silnie efekciarski fioletowy zafarb mi wylazł

ND0,6 Cokin i Marumi Super DHG,

no i oczywiście poniżej 14mm holder włazi w kadr...

muszę dzisiaj gumówkę odpalić i go przerzeźbić...

MacGyver 
Administrator

Wysłany: 2010-05-31, 15:35   

Ech, Hitecha kupować trzeba, te filtry nie robią zafarbów a i ostrość jakoś mniej się traci :-)
Wynalazków typu "no name" miałem w rękach kilka i na pewno nigdy już takiego filtra nie kupię, choćby dlatego że ich gradacja częstokroć rozmija się z oznaczeniem.

Co do łączenia to utrzymam swoją opinię, spróbowałem, efekt uznałem za nieciekawy (zdjęcia wyglądały bardzo nienaturalnie, siadała ostrość) i dałem sobie spokój.

pst 

Wysłany: 2010-06-01, 16:38   

MacGyver napisał/a:
Do wschodów i zachodów użyteczne są też filtry o odwróconej gradacji

może głupie pytanie ale czy nie można tego filtra po prostu obrócić 'do góry nogami' :roll:

tojacc 

Wysłany: 2010-06-01, 17:38   

w sensie żeby co? jeszcze bardziej przyciemnić ziemię? filtr odwróconej gradacji jest maksymalnie ciemny od połowy i rozjaśnia się na zewnątrz(przyciemnia horyzont), a połówka zwykła od połowy zaczyna się ściemniać ku górze(przyciemnia niebo lub jak odwrócisz do góry nogami można przyciemniać odbicia w wodzie)

pst 

Wysłany: 2010-06-02, 01:12   

no tak
nie skupiłem sie chyba czytając i nie skumałem co znaczy odwrotna gradacja - teraz jest już jasne.. eyyy tzn ciemne? na brzegu? ;-)

CamelXP 

Wysłany: 2010-06-02, 07:29   

Ja tam zajrzałem pod link wskazany przez MacGyver'a i nie miałem wątów :)

MacGyver 
Administrator

Wysłany: 2010-06-08, 11:42   

Taa, gdyby te odwrócone cholery były jeszcze trochę tańsze .... ;-)

Odpowiedz do tematu