W swoim poradniku Wiesiek piszesz, że "RAWów raczej nie ostrzymy w RAW konwerterach" i "ostrzenie zwykle powinno odbywać się trzyetapowo".
Doskonale rozumiem, że uniwersalnej ścieżki nie ma. Niemniej prosiłbym Cię o.. hmm.. przysługę abyś w miarę możliwości wypróbował BibblePro z pluginem Sharpie (link do wersji freeware; prywatnie mogę podesłać zakupioną wersję Pro).
Zależy mi na tym o tyle, że BibblePro to niemal jedyny konwerter na Linuksa (jest jeszcze RawTherapee), który pracuje w 16bit i ma "jakieś" zarządzanie kolorem.
Wygodnych programów do retuszu, które pracują w 16bit pod Linuksem w zasadzie nie ma i dlatego Gimpa (tylko 8-bit) raczej nie używam w tym celu i swoją obróbkę zaczynam i kończę właśnie w Bibble.
Wysłany: 2008-11-19, 15:27 Re: Wyostrzanie w konwerterze RAW a Bibble. Pytanie do Wiesł
dentharg napisał/a:
....
W swoim poradniku Wiesiek piszesz, że "RAWów raczej nie ostrzymy w RAW konwerterach" i "ostrzenie zwykle powinno odbywać się trzyetapowo".
....
A co to zmieni, że ja se potestuję? Przecież wyrocznią nie jestem. Jeśli Ciebie to zadowala to używaj. To co pisałem o ostrzeniu w konwerterach też się trochę zmienia bo konwertery ewoluują i to dość mocno. W nowym ACR można robić korekcje lokalne - tego do tej pory nigdzie nie było. ACR 4.x wprowadził maske do ostrzenia - kiedy pisałem o ostrzeniu w konwerterach masek nie było :) a ostrzenie na maskach to nic innego jak ostrzenie lokalne - to właśnie robi moja akcja od ostrzenia do PSa.:)
Tak szczerze to będzie kłopot. Net mi się skonczy jutro i nie bede mial dostepu przez najbliższe 3-4 miesiace. :) BiblePro nie używałem i mam sceptyczne nastawienie - od ponad roku "przesiadłem się" całkowicie na ACR bo to ogromnie upraszcza workflow. Poprzednio korzystałem z C1 ale odkąd zrobli wersje 4.x jakoś zrobiło się gorzej.
Zdownlodowałem bible - spróbuje sie pobawić na statku ale niczego nie obiecuję :)
_________________ --
Old enough to know better - but I do it anyway.
Zależy mi na tym o tyle, że BibblePro to niemal jedyny konwerter na Linuksa (jest jeszcze RawTherapee), który pracuje w 16bit i ma "jakieś" zarządzanie kolorem.
Przepraszam, ze kolejny raz marudzę - ale ufraw w wersji standalone pracuje w 16 bitach i ma normalne zarządzanie kolorem. Ostrzenia jednak nie ma i to go pewnie dyskwalifikuje...
Zdownlodowałem bible - spróbuje sie pobawić na statku ale niczego nie obiecuję :)
Z góry dziękuję. Mam nadzieję, że jak wrócisz będzie już wersja 5 :) A ta ma mieć i maski i obszary i warstwy...
tomaszg napisał/a:
Przepraszam, ze kolejny raz marudzę - ale ufraw w wersji standalone pracuje w 16 bitach i ma normalne zarządzanie kolorem. Ostrzenia jednak nie ma i to go pewnie dyskwalifikuje...
Ha! A tego to nie wiedziałem. Zerknę, ale wydaje mi się, że w por. do Bibble czy choćby RawTherapee to będzie nieco ubogie :/ Poza tym, czy jeśli to pracuje jako plugin Gimpa to nie "zrzuca" później obrazu do 8bit dla Gimpa?
Cytat:
Co do Bibble to ja mam pytanie jedno: kiedy wersja 5.0? Bo póki co, wygląda trochę jak Duke Nukem Forever
Ano niestety... Na forum bibelsów już wszyscy tupią nogami bo obiecują i obiecują, jakiś filmik pokażą i tyle...