Poprzedni temat :: Następny temat
Wyostrzanie w konwerterze RAW a Bibble. Pytanie do Wiesława.
Autor Wiadomość
dentharg 
Fotonierób

Wysłany: 2008-11-19, 14:23   Wyostrzanie w konwerterze RAW a Bibble. Pytanie do Wiesława.

Poradnik ostrzenia dla WEB wg. Janusza Body / Wiesława Potoczka

BibblePro
Sharpie

W swoim poradniku Wiesiek piszesz, że "RAWów raczej nie ostrzymy w RAW konwerterach" i "ostrzenie zwykle powinno odbywać się trzyetapowo".

Doskonale rozumiem, że uniwersalnej ścieżki nie ma. Niemniej prosiłbym Cię o.. hmm.. przysługę abyś w miarę możliwości wypróbował BibblePro z pluginem Sharpie (link do wersji freeware; prywatnie mogę podesłać zakupioną wersję Pro).

Zależy mi na tym o tyle, że BibblePro to niemal jedyny konwerter na Linuksa (jest jeszcze RawTherapee), który pracuje w 16bit i ma "jakieś" zarządzanie kolorem.

Wygodnych programów do retuszu, które pracują w 16bit pod Linuksem w zasadzie nie ma i dlatego Gimpa (tylko 8-bit) raczej nie używam w tym celu i swoją obróbkę zaczynam i kończę właśnie w Bibble.

Trial BBPro starczy na 30 dni.

Z góry dziękuję.

Wieslaw Potoczek 
Janusz Body

Wysłany: 2008-11-19, 15:27   Re: Wyostrzanie w konwerterze RAW a Bibble. Pytanie do Wiesł

dentharg napisał/a:
....

W swoim poradniku Wiesiek piszesz, że "RAWów raczej nie ostrzymy w RAW konwerterach" i "ostrzenie zwykle powinno odbywać się trzyetapowo".

....

A co to zmieni, że ja se potestuję? Przecież wyrocznią nie jestem. Jeśli Ciebie to zadowala to używaj. To co pisałem o ostrzeniu w konwerterach też się trochę zmienia bo konwertery ewoluują i to dość mocno. W nowym ACR można robić korekcje lokalne - tego do tej pory nigdzie nie było. ACR 4.x wprowadził maske do ostrzenia - kiedy pisałem o ostrzeniu w konwerterach masek nie było :) a ostrzenie na maskach to nic innego jak ostrzenie lokalne - to właśnie robi moja akcja od ostrzenia do PSa.:)

Tak szczerze to będzie kłopot. Net mi się skonczy jutro i nie bede mial dostepu przez najbliższe 3-4 miesiace. :) BiblePro nie używałem i mam sceptyczne nastawienie - od ponad roku "przesiadłem się" całkowicie na ACR bo to ogromnie upraszcza workflow. Poprzednio korzystałem z C1 ale odkąd zrobli wersje 4.x jakoś zrobiło się gorzej.

Zdownlodowałem bible - spróbuje sie pobawić na statku ale niczego nie obiecuję :)

Old enough to know better - but I do it anyway.

tomaszg
Administrator

Wysłany: 2008-11-19, 17:46   

dentharg napisał/a:
Zależy mi na tym o tyle, że BibblePro to niemal jedyny konwerter na Linuksa (jest jeszcze RawTherapee), który pracuje w 16bit i ma "jakieś" zarządzanie kolorem.
Przepraszam, ze kolejny raz marudzę - ale ufraw w wersji standalone pracuje w 16 bitach i ma normalne zarządzanie kolorem. Ostrzenia jednak nie ma i to go pewnie dyskwalifikuje...

muflon 
onanista

Wysłany: 2008-11-19, 20:58   

Co do Bibble to ja mam pytanie jedno: kiedy wersja 5.0? :-) Bo póki co, wygląda trochę jak Duke Nukem Forever ;-)

dentharg 
Fotonierób

Wysłany: 2008-11-20, 08:14   

Wieslaw Potoczek napisał/a:
Zdownlodowałem bible - spróbuje sie pobawić na statku ale niczego nie obiecuję :)

Z góry dziękuję. Mam nadzieję, że jak wrócisz będzie już wersja 5 :) A ta ma mieć i maski i obszary i warstwy...

tomaszg napisał/a:
Przepraszam, ze kolejny raz marudzę - ale ufraw w wersji standalone pracuje w 16 bitach i ma normalne zarządzanie kolorem. Ostrzenia jednak nie ma i to go pewnie dyskwalifikuje...

Ha! A tego to nie wiedziałem. Zerknę, ale wydaje mi się, że w por. do Bibble czy choćby RawTherapee to będzie nieco ubogie :/ Poza tym, czy jeśli to pracuje jako plugin Gimpa to nie "zrzuca" później obrazu do 8bit dla Gimpa?

Cytat:
Co do Bibble to ja mam pytanie jedno: kiedy wersja 5.0? :-) Bo póki co, wygląda trochę jak Duke Nukem Forever ;-)

Ano niestety... Na forum bibelsów już wszyscy tupią nogami bo obiecują i obiecują, jakiś filmik pokażą i tyle...

tomaszg
Administrator

Wysłany: 2008-11-20, 08:18   

dentharg napisał/a:
w por. do Bibble czy choćby RawTherapee to będzie nieco ubogie :/
Owszem, ale się przyzwyczaiłem i koniec ;) Muszę spróbować zmienić przyzwyczajenie...

dentharg napisał/a:
Poza tym, czy jeśli to pracuje jako plugin Gimpa to nie "zrzuca" później obrazu do 8bit dla Gimpa?
Jako plugin do Gimpa to zrzuca potem do 8bit, bo inaczej gimp by nie zrozumiał, ale w trybie samodzielnym można zapisać do większej ilości bitów.

dentharg 
Fotonierób

Wysłany: 2010-06-08, 12:40   

A w ogóle to ukazała się wersja 5.1 RC (9-go ma być oficjalnie) Bibble5.

Odpowiedz do tematu